Sürekli Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi

GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİLİĞE DAYALI)

MESLEK ELEMANI TANIMI

Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliklerine sahip nitelikli kişidir. 

GİRİŞ KOŞULLARI

  • Okuma yazma bilmek veya İlkokul mezunu olmak.
  • Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

İSTİHDAM ALANLARI

Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında; 

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, 

2. Kurum mutfaklarında, 

3. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 

4. Yemek fabrikalarında, 

5. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek üretim ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler. 

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Üniversitelerin ilgili Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Halk Eğitimi Merkezleri ve sektördeki işletmelerde eğitim verilmektedir.

2. Programın uygulanabilmesi için Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER

  • Programın uygulanmasında Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan, alan öğretmenleri görev almalıdır. 
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında sektör deneyimi olan teknisyen ve meslek elemanlarından yararlanılabilir. 
  • Usta öğretici; bu programla ilgili modül ve yeterlikleri almış olmalıdır.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak;

  • Modüllerin sonunda kazandığı yeterlikler ölçülecektir.
  • Modüller ile kazandıkları bilgi, beceri ve tavırları ölçülecektir.
  • Ölçme sonuçları program sonunda değerlendirilecektir.
  • Eğitim kurumunda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilecektir.

BELGELENDİRME

Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilir. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

  • Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilir.
  • Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylerin aldığı belgeler mevzuat doğrultusunda sertifikada değerlendirilir. Bireyler mesleğin düzeyine göre mesleğinde sertifika alabilir.
  • Bireyler gelecekte meslek değiştirmek veya mesleğin ilişkili olduğu diğer mesleklere geçmek amacıyla eğitim almak isterse, kazandığı yeterlikler değerlendirilecektir.
  • Fark modüllerini tamamlayanlar ikinci bir meslekte kendini yetiştirebilecektir.
  • Öğretim programından ayrılan bireyin kazandığı yeterlikler belgelendirilerek istendiğinde diğer sertifika programlarında değerlendirilir.
  • Mesleğin seviyesine ve yeterliklerine sahip olanlar sertifika almaya hak kazanır ve ilgili iş yerlerinde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Mesleğe yönelik geniş tabanlı yeterlikler kazandırmak hedeflenmiştir.

  • Eğitimin sonunda, mesleğinde sertifika alan birey gerektirdiğinde fark eğitimi alarak diploma programını tamamlayabilir.
  • Mesleki eğitim alan veya bitirmiş olan birey; gerekli modülleri tamamlayarak alandaki diğer dallar/meslekler arasında geçiş yapabilir.

EĞİTİM SÜRESİ

  • Meslek programının toplam eğitim süresi 800/784 saat olarak planlanmıştır.
  • Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik olarak bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanır.

  • Eğitimciler bireylere rehberlik eder.
  • Bireyler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
  • Bireylerin aktif olması sağlanır.
  • Bireyler araştırmaya yönlendirilir.
  • Bireyler kendi kendilerini değerlendirebilir.
  • Bireylere mesleki yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Bireyler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, nakış ve boya, nakış atölyeleri ilgili meslek odaları ve kursiyerlerin çevrede konuyla ilgili olarak iletişim kurabileceği araştırma, gözlem ve uygulama yapabileceği her türlü kurum ve kuruluşlar meslek elamanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ/KURSİYER KAZANIMLARI

Programın sonunda mesleğe yönelik olarak öğrenci / kursiyer;

  • Mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
  • Alanın gerektirdiği temel yeterliklere sahip olabilecektir.
  • Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecektir.
  • Mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
  • Öğrenci/Kursiyer merkezli daha aktif ve kendi hızına göre öğrenme olanağı tanıyan kazanımlara sahip olabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Sertifika programında yer alan modüllerde öngörülen eğitim öğretim uygulamaları yapılır.

MODÜL VE İÇERİKLERİ

  • Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
  • Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8, 40/16, 40/24, 40/32, 40/40 olarak yapılabilir.
  • Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsar.
  • Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkânı olmadığında, diğer okullarla ve işletmelerle iş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
  • Kursiyer/Öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
  • Modül ve yeterlikler programdaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
  • Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.

NOT: Geleneksel Türk Mutfağı programı yeterlikler tablosu ve modülleri aşağıda verilmiştir.

YETERLİLİK VE MODÜL TABLOSU

NO YETERLİLİKLER MODÜLLER SÜRE
1 Kişisel Bakım Yapmak Kişisel Bakım 40/8
2 İşe için Hazırlık Yapmak İşe Hazırlık 40/8
3 Sanitasyon ve hijyen kurallarını uygulamak Sanitasyon 40/24
4 Bulaşık Yıkamak ve Çöp Atmak Bulaşık Yıkama ve Çöp Atımı 40/8
5 Sebzeleri uluslar arası şekillerde doğrayarak pişirmeye hazırlamak Sebzeleri Pişirmeye Hazırlık 40/24
6 Sebze garnitürleri hazırlamak Sebze Garnitürleri 40/24
7 Fond hazırlamak ve çorbaları pişirmek Fond ve Temel Çorbalar 40/32
8 Basit tatlılar yapmak Basit Tatlılar 40/32
9 Temel sos ve türevlerini hazırlamak Soslar 40/32
10 Etleri hazırlamak Etlerin Hazırlanması 40/32
11 Salata ve salata sosları hazırlamak Salata ve Salata Sosları 40/24
12 Su ürünlerini hazırlamak ve pişirmek Balık Yemekleri 40/24
13 Türk Mutfağına Özgü Çorbalar Yapmak Türk Mutfağına Özgü Çorbalar-1 40/32
14
Türk Mutfağına Özgü Çorbalar-2 40/32
15 Türk Mutfağına Özgü Sebze Yemekler Yapmak Türk Mutfağına Özgü Sebze Yemekler-1 40/32
16
Türk Mutfağına Özgü Sebze Yemekler-2 40/32
17 Kuru Baklagil Yemekleri Yapmak Kuru Baklagil Yemekleri-1 40/32
18
Kuru Baklagil Yemekleri-2 40/32
19 Türk Mutfağına Özgü Dolma ve Sarmalar Yapmak Türk Mutfağına Özgü Dolma ve Sarmalar-1 40/32
20
Türk Mutfağına Özgü Dolma ve Sarmalar-2 40/32
21 Türk Mutfağına Özgü Makarnalar Yapmak Türk Mutfağına Özgü Makarnalar-1 40/32
22
Türk Mutfağına Özgü Makarnalar-2 40/32
23 Türk Mutfağına Özgü Et ve Sakatat Yemekleri Hazırlamak Türk Mutfağına Özgü Et ve Sakatat Yemekleri-1 40/32
24
Türk Mutfağına Özgü Et ve Sakatat Yemekleri-2 40/32
25 Türk Mutfağında Komposto ve Hoşaflar Hazırlamak Türk Mutfağında Komposto ve Hoşaflar-1 40/32
26
Türk Mutfağında Komposto ve Hoşaflar-2 40/32
27 Yöresel Yemekler Yapmak Yöresel Yemekler-1 40/32
28
Yöresel Yemekler-2 40/32
TOPLAM 1120/784